Czosnek – intensywnie pachnące „superfood” to coś więcej niż tylko przyprawa. Mówi się, że czosnek nie tylko chroni przed wampirami, ale także przed przeziębieniami. Już od tysięcy lat jest używany jako przyprawa i lekarstwo. Powszechnie wiadomo, że ma właściwości przeciwbakteryjne i wzmacnia układ odpornościowy.
Zalecane dzienne spożycie czosnku
Pyszny smak i właściwości zdrowotne czosnku skutkują stałym popytem na warzywo. Średnie roczne spożycie czosnku na osobę wynosi około 900 g. Według specjalistów, osoba dorosła może spożywać do czterech ząbków czosnku dziennie. Optymalna ilość to dwa ząbki na dzień.
Allicyna – zabójca zarazków o intensywnym zapachu
Naukowcy zakładają, że za zdrowe działanie bulwy odpowiada składnik aktywny – allicyna. Allicyna nadaje czosnkowi charakterystyczny smak i zapach. Surowy, gotowany, posiekany lub zmiażdżony – to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu, które wspiera zdrowie.
Czosnek na przeziębienie
Stosowanie czosnku jako leku sięga drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Dzięki swoim właściwościom leczniczym również współcześnie odgrywa ważną rolę w medycynie naturalnej.
Oprócz tego, że dobrze smakuje i potrafi znacznie podkreślić smak wielu dań, może też zapobiegać przeziębieniom.
Naukowcy udowodnili, że koneserzy czosnku rzadziej cierpią na przeziębienia, ból gardła i kaszel w miesiącach zimowych.
Dzieje się tak, ponieważ siarczki zawarte w czosnku pomagają zwalczać wirusy i łagodzą stany zapalne.
Czosnek nie jest lekiem. Jednak tak samo jak imbir, cytryna czy rosół, działa wzmacniająco na organizm. Najlepsze efekty w walce z przeziębieniem osiąga się, łącząc różne środki. Tradycyjny napój z mleka, czosnku i miodu może zdziałać cuda.
Czosnek w walce z koronawirusem
Dobrze by było, gdyby spożywanie czosnku zapobiegało też koronawirusowi. Mówi się, że ta korzenna bulwa potrafi chronić organizm przed różnymi patogenami.
Dotychczas nie ma żadnych badań naukowych, które by potwierdzały, że czosnek chroni przed koronawirusem, ale z pewnością nie zaszkodzi włączyć go do swojej diety, jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań, a tym samym wzmocnić organizm.
Czosnek łagodzi trądzik
Czosnek może pomóc w walce z trądzikiem i wypryskami ponieważ ma działanie antybakteryjne. Poza tym wspomaga gojenie się ran i usuwa przebarwienia.
Czosnek wzmacnia kości
Warzywo zawiera cynk, witaminę B6, witaminę C i mangan. Ten ostatni jest bogaty w enzymy i przeciwutleniacze, które wspomagają tworzenie kości, zapewniają mocną tkankę łączną i ułatwiają wchłanianie wapnia.