Gruszka to owoc ziarnkowy, w jej wnętrzu kryje się wiele pestek. Te produkty mają szerokie zastosowanie w kuchni, robi się z nich kompoty, dżemy i soki. Grusze są jednymi z najstarszych drzew owocowych. Uprawia się je prawdopodobnie już od samych początków osadnictwa. Obecnie grusze są hodowane w Afryce Północnej, zachodniej i wschodniej Azji, a także niektórych częściach Europy. Współcześnie drzewa mogą dorosnąć nawet 20 m wysokości. Grusze cieszą się popularnością także wśród polskich sadowników.
Ciekawostki o gruszkach
Na świecie istnieje łącznie 2500 gatunków gruszek, powstały one poprzez krzyżowanie rozmaitych gatunków europejskich i azjatyckich grusz. Najpopularniejsze odmiany to: Bonkreta Williamsa, Konferencja, Lukasówka oraz Santa Maria. Główny sezon na te owoce trwa od sierpnia do listopada, ale dostępne są także od grudnia do marca. Gruszki najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, trwałość owoców różni się w zależności od odmiany. 100 gramów tego owocu dostarczy nam 55 kcal. Gruszki mają w swoim składzie potas, magnez i jód, a także witaminy A oraz C.
Gruszki – przepisy
Te owoce wykorzystamy w rozmaitych deserach lub napojach. Możemy ich użyć również jako dodatek do dań wytrawnych, na przykład mięs, sałatek czy zup. Kreatywne przepisy z gruszkami znajdziesz na stronie: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%c5%bcywcze/owoce/owoce-ziarnkowe/gruszka.html
Gruszki pięknej Heleny
To wyśmienity deser, który podawano już w XIX wiecznej Francji. Swoją nazwę zawdzięcza operetce Jacques’a Offenbacha. Przygotowanie potrawy jest zaskakująco proste. Wystarczy jedynie ugotować gruszki i polać je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. To prosty sposób na uzyskanie wykwintnego deseru.
Kompot z gruszek
Ten pyszny napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że gruszki obierzemy, pokroimy i wyjmiemy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce trzeba zalać wodą z cukrem i ugotować do miękkości na małym ogniu. Kompot sprawdzi się zarówno zimą jak i latem.
Zupa ziemniaczana z gruszką i kurkami
Pożywna zupa krem z ziemniaków potrzebuje jakiegoś dodatku smakowego, gruszka świetnie sprawdzi się w tej roli. Potrawę możemy podać z kurkami i kremem z sera gorgonzola, które są doskonałą ozdobą.
Ciasto gruszkowe z musem jabłkowym i orzechami włoskimi
Ciasto owocowe późną jesienią lub zimą? To możliwe! Zarówno świeże gruszki jak i jabłka są dostępne od września do grudnia. Delikatny i słodki mus jabłkowy tworzy doskonały kontrast z twardymi, lekko cierpkimi orzechami włoskimi.