Maślan sodu znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, które znacząco usprawniają pracę układu trawiennego oraz łagodzą dolegliwości jelitowe. Nic więc dziwnego, że ten istotny dla organizmu kwas stearynowy często wykorzystywany jest jako element wspomagający leczenie stanów zapalnych jelit. Kiedy dokładnie warto stosować suplementy diety zawierające kwas masłowy?
Właściwości maślanu sodu
Maślan sodu, czyli kwas masłowy to związek wywodzący się z grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. To właśnie one są najważniejszym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Substancja fizjologicznie syntezowana jest bezpośrednio w jelicie grubym, gdzie odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego, usprawnianie procesu trawienia i fermentację niestrawnych włókien błonnika. Ponadto efektywnie wspomaga regenerację jelitową, stanowi doskonałą profilaktykę w patologiach układu pokarmowego oraz zapobiega wzdęciom, biegunkom i zaparciom. Kwas masłowy coraz częściej wykorzystywany jest również w terapiach niektórych dolegliwości, takich jak stany zapalne jelit czy zespół jelita drażliwego.
Kiedy powinno się stosować kwas masłowy?
Kwas masłowy swoje szerokie zastosowanie znajduje u osób, które borykają się z różnymi schorzeniami przewodu żołądkowo-jelitowego. W takich przypadkach suplementacja maślanem sodu może znacząco wspomóc prawidłową pracę układu pokarmowego oraz podnieść komfort życia pacjentów. Kiedy dokładnie, warto więc stosować suplementy diety zawierające kwas stearynowy maślan sodu?
Problemy z układem trawiennym
Dolegliwości układu pokarmowego potrafią być bardzo uciążliwe. Maślan sodu w dużej mierze wspiera jednak funkcjonowanie całego przewodu trawiennego i hamuje syntezę interleukin prozapalnych, które odpowiadają za stany zapalne jelit. Ze względu na to, że jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego to skutecznie poprawia również ogólny stan jelita cienkiego i grubego. Dodatkowo zapobiega biegunkom, wzdęciom oraz zaparciom. Suplement diety maślan sodu kwas masłowy znajduje więc swoje zastosowanie w profilaktyce:
- zaburzeń czynności jelit;
- zespołu jelita drażliwego;
- chorób zapalnych błony śluzowej żołądka i jelita grubego;
- stanów zapalnych jelit;
- zaburzeń flory bakteryjnej;
- niedoborów kwasu stearynowego;
- owrzodzeń żołądka;
- uchyłków jelita grubego i refluksów;
- zakażeń całej długości jelita cienkiego.
Wspieranie układu nerwowego
Maślan sodu jako kwas stearynowy roślinny reguluje pracę układu nerwowego, a także wykazuje funkcje kognitywne. Ponadto cechuje się właściwościami uszczelniającymi oraz chroniącymi mózg przed infekcjami. Kwasy tłuszczowe, takie jak maślan sodu ułatwiają też zapamiętywanie i pozwalają się efektywniej skupić.
Maślan sodu kwas masłowy – suplementacja
Maślan sodu jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, wytwarzanym przez bakterie jelitowe w jelicie grubym. W niektórych przypadkach dochodzi jednak do znaczących niedoborów tej cennej substancji, co skutkuje pojawieniem się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chociaż kwas masłowy znajduje się w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego to mimo stosowania zróżnicowanej diety nie da się całkowicie uzupełnić jego deficytu. Wtedy niezbędna okaże się suplementacja maślanem sodu. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele preparatów zawierających kwas masłowy, których proces uwalniania maślanu sodu odbywa się dopiero w drogach układu pokarmowego. Koniecznie należy zwrócić szczególną uwagę na suplementy w postaci mikrokapsułek dojelitowych, wyróżniających się doskonałą chłonnością. Zastosowanie technologii mikrokapsułek bez utwardzonego oleju palmowego sprawia, że aktywny składnik preparatu nie jest syntezowany w górnym odcinku przewodu pokarmowego, co zazwyczaj miało bezpośredni wpływ na mniejszą skuteczność pobieranego maślanu sodu. Regularne przyjmowanie suplementów diety z tym kwasem tłuszczowym ma dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i pracę jelit. Warto też stosować preparat przy patologiach układu pokarmowego.
Maślan sodu to całkowicie naturalny kwas stearynowy, efektywnie oddziałujący na pracę dróg trawiennych. Z prozdrowotnych właściwości tego związku mogą więc skorzystać osoby, którym zależy na kompleksowym wsparciu nabłonka przewodu pokarmowego i mikrobiomu jelitowego.
Artykuł sponsorowany