Awokado to prawdziwa bomba kaloryczna, jednak nie powinno go zabraknąć w Twoim menu, jeśli chcesz schudnąć.
Czy awokado jest zdrowe?
Chociaż awokado jest niezwykle bogate w tłuszcze, są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zdrowe dla naszego serca i pomagają regulować poziom cholesterolu. Ponadto jest bogate w wiele witamin i minerałów. Witamina A zawarta w awokado ma pozytywny wpływ na wzrok i kości, witamina E zapobiega zbyt szybkiemu starzeniu się skóry, a biotyna wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto awokado znacznie ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Owoc pomaga zmniejszyć stan zapalny błony śluzowej jelit, który jest często powodem, dla którego pomimo diety i intensywnego treningu nie widać mięśni brzucha.
Czy awokado tuczy?
Awokado ma właściwości odchudzające. Zawiera lipazę – enzym, który powoduje, że organizm wykorzystuje tłuszcz jako źródło energii zamiast go magazynować.
Badania wykazują, że zjedzenie połowy awokado może zwiększyć uczucie sytości o 40% w ciągu najbliższych kilku godzin. Jednak należy pamiętać, że owoce awokado są bardzo kaloryczne i mimo wszystko nie powinno się jeść ich zbyt dużo. Aby czerpać korzyści ze wszystkich korzyści zdrowotnych, wystarczy jeść pół awokado dziennie.
Jak znaleźć idealne awokado?
Istnieje ponad 150 odmian awokado, ale zazwyczaj w supermarketach można znaleźć tylko 2 rodzaje: awokado Hass i awokado Fuerte. Awokado Fuerte wygląda na zielone i ma bardzo łagodny smak, podczas gdy awokado Hass jest nieco ciemniejsze i ma bardziej orzechowy smak. Awokado zbiera się, zanim dojrzeje, więc na ogół w sklepach można znaleźć tylko awokado, które albo nie jest dojrzałe, albo już się zepsuło. Ponieważ awokado jest również dość drogie, lepiej nie próbować szukać dojrzałych owoców, ale raczej kupować niedojrzałe i pozwolić im dojrzewać w domu.
Co można zrobić z awokado?
Awokado to bardzo wszechstronny owoc. Można go dodawać do koktajli lub sałatek, użyć jako pasty do smarowania, a nawet zrobić maseczkę do twarzy lub włosów.
Owoc świetnie się nadaje do przyrządzenia pysznego musu czekoladowego – nietuczącego deseru.
Przepis na czekoladowy mus z awokado:
Składniki:
1 łyżka czekoladowej odżywki białkowej,
½ awokado,
1 łyżka prawdziwego kakao,
3 łyżki mleka migdałowego,
1 łyżeczka miodu,
wanilia,
Do dekoracji: jagody, wiśnie lub orzechy
Miód można zastąpić bananem, który wyjątkowo podkreśla czekoladowy smak.
Wszystkie składniki należy zblendować, ozdobić owocami lub orzechami i deser gotowy.
Orientacyjne wartości odżywcze musu z awokado:
Białko: 11,5 g
Węglowodany: 11,5 g
Tłuszcz: 18 g
Kalorie: 262 kcal